>
Fa   |   Ar   |   En
   اثر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید بر مقدار رنگیزه‌ها، روتین و کوئرستین در گیاه فلفل (capsicum annuum)  
   
نویسنده مهدویان کبری
منبع زيست شناسي گياهي ايران - 1396 - دوره : 9 - شماره : 32 - صفحه:39 -52
چکیده    سالیسیلیک اسید یکی از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی است که در سال‌های گذشته برای افزایش مقاومت گیاهان در مقابله با تنش‌ها به کار گرفته می‌شود. در پژوهش حاضر، نقش غلظت‌های مختلف صفر، 1/0، 7/0، 5/1، 3، 6 و 9 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید بر وزن تر و خشک، کلروفیل، کاروتنوئید، مالون‌دی‌آلدهید، فلاونوئید، روتین و کوئرستین گیاه فلفل (capsicum annuum l.) بررسی شدند. گیاهان پس از گذشت 5 هفته، با غلظت‌های 1/0، 7/0، 5/1، 3، 6 و 9 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید تیمار شدند. نتایج نشان داد که در شرایط آزمایش، غلظت‌های 7/0، 5/1 و 3 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید؛ وزن تر و خشک، کلروفیل a و b، کلروفیل کل و کاروتنوئید را افزایش دادند؛ اما غلظت‌های 6 و 9 میلی‌مولار، کاهش این شاخص‌ها را سبب شدند. غلظت‌های 5/1 و 3 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید، مقدار مالون‌دی‌آلدهید و سایر آلدهیدها را کاهش دادند؛ اما غلظت‌های 6 و 9 میلی‌مولار مقدار آن‌ها را افزایش دادند. مقدار فلاونوئیدهای کل در طول موج‌های 270، 300 و 330 نانومتر در برگ‌های تیمار‌شده با غلظت‌های 1/0، 7/0، 5/1، 3 و 6 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید افزایش معنی‌دار نشان دادند. همچنین نتایج نشان می‌دهد که غلظت‌های 1/0، 7/0 و 5/1 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید، مقدار روتین و کوئرستین را افزایش دادند. به‌طور‌کلی نتایج بررسی حاضر نشان داد که تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت‌های اندک، آثار مثبت و در غلظت‌های زیاد، آثار منفی بر رشد و نمو گیاه فلفل دارد.
کلیدواژه رنگیزه، روتین، سالیسیلیک اسید، فلفل، کوئرستین، مالون‌دی‌آلدهید
آدرس دانشگاه پیام نور, گروه زیست شناسی, ایران
پست الکترونیکی mahdavian.k@gmail.com
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved