>
Fa   |   Ar   |   En
   تاثیر محلولپاشی غلظت‌های مختلف اسید جاسمونیک و نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم بر برخی صفات فیزیولوژیکی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی مریم گلی (salvia officinalis l)  
   
نویسنده مزارعی ایوب ,موسوی نیک محسن ,قنبری احمد ,فهمیده لیلا
منبع زيست شناسي گياهي ايران - 1398 - دوره : 11 - شماره : 39 - صفحه:1 -22
چکیده    به منظور ارزیابی تاثیر غلظت‌های اسید جاسمونیک و دی‌اکسید تیتانیوم به عنوان دو القاء کننده بر فعالیت سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی (آنزیمی و غیرآنزیمی) و صفات فیزیولوژیکی مریم گلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح محلولپاشی اسید جاسمونیک ( صفر (شاهد)، 75 و150 میلی‌گرم در لیتر) و دی اکسید تیتانیوم (صفر (شاهد)، 50 و 100 میلی‌گرم در لیتر) بود. نتایج مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد که با افزایش میزان مصرف نانو ‌دی‌اکسید تیتانیوم مقدار صفات مورد بررسی به طور معنی‌داری افزایش یافت. به طوری که که با افزایش غلظت نانو دی‌اکسید تیتانیوم (100 میلی‌گرم در لیتر) مقدار صفات مورد بررسی از قبیل اسانس، کلروفیل a، کلروفیلb ، کلروفیل کل، محتوی نسبی آب برگ، پرولین، فنول کل، آنزیم‌های پراکسیداز، آسکوربات ‌پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز روند افزایشی نسبت به تیمار شاهد داشتند. همچنین با افزایش غلظت اسید جاسمونیک (150 میلی‌گرم در لیتر) مقدار صفات مورد بررسی از قبیل محتوی نسبی آب برگ، کلروفیل a، کلروفیل b و کل، پرولین، اسانس، فنول، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز روند افزایشی نسبت به تیمار شاهد داشتند. نتایج همبستگی نشان داد که میزان اسانس و ترکیبات فنولی با میزان کلروفیل کل و همچنین بین آنزیم‌های آنتی اکسیدانی، همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود دارد. بنابراین با توجه به نتایج حاصله، استفاده از جاسمونیک اسید و دی‌اکسید تیتانیوم به تنهایی می‌تواند اثر مثبتی بر فعالیت سیستم آنتی‌اکسیدانی و صفات فیزیولوژیکی مریم گلی داشته باشد.
کلیدواژه آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی، اسانس، تنظیم کننده‌های رشد، رنگیزه‌های فتوسنتزی، نانو ذرات
آدرس دانشگاه زابل, دانشکده کشاورزی, گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی, ایران, دانشگاه زابل, دانشکده کشاورزی, گروه زراعت, ایران, دانشگاه زابل, دانشکده کشاورزی, گروه زراعت, ایران, دانشگاه زابل, دانشکده کشاورزی, گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی, ایران
پست الکترونیکی leila.fahmideh@yahoo.com
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved