>
Fa   |   Ar   |   En
   اثر کاربرد برگی اکسید نیتریک بر تعدیل تنش شوری در انگور رقم بیدانهسفید  
   
نویسنده ابراهیمی منیر ,کریمی روح الله ,عامریان معصومه
منبع زيست شناسي گياهي ايران - 1398 - دوره : 11 - شماره : 39 - صفحه:59 -64
چکیده    شوری یکی از تنش‌های محیطی است که با تاثیر منفی بر فرآیند رشد و نمو، منجر به القاء تنش اکسایشی در گیاهان می‌شود. اکسید نیتریک رادیکال گازی نسبتاً پایداری است که در غلظت‌های پایین از تولید رادیکال‌های فعال اکسیژن جلوگیری میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات فیتوشیمیایی ایجاد شده در پاسخ به کاربرد برگی اکسید نیتریک (صفر و 100 میکرومولار) در بوته‌های انگور رقم بیدانه‌سفید، تحت غلظت‌های مختلف شوری (صفر، 25، 50 و 100 میلی‌مولار کلریدسدیم) در شرایط گلخانه به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. با توجه به نتایج کاربرد اکسید نیتریک منجر به افزایش غلظت کلروفیل، پرولین، قند محلول کل، فنل کل، فلاونوئید کل، پروتئین‌های محلول و همچنین موجب افزایش معنی‌دار در فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی شد. اکسید نیتریک با تاثیر بر اسمولیت‌های سازگار، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی، پتاسیم و منیزیم میزان تحمل بوته‌های انگور را تحت شرایط تنش شوری افزایش داد. در نتیجه غلظت 100 میکرومولار اکسید نیتریک برای افزاش تحمل به تنش شوری (تا غلظت100 میلی‌مولار کلرید سدیم) توصیه می‌شود.
کلیدواژه آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی، محلول‌های سازگار، عناصر غذایی، vitis vinifera
آدرس دانشگاه ملایر, دانشکده کشاورزی, گروه مهندسی فضای سبز, ایران, دانشگاه ملایر, دانشکده کشاورزی, گروه مهندسی فضای سبز, ایران, دانشگاه رازی, دانشکده کشاورزی, گروه زراعت, ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved