>
Fa   |   Ar   |   En
   تاثیر تنظیم‌کننده‌های رشد بر کالوس‌زایی، باززایی و تولید سوخ در گیاه والک (allium akaka subsp. akaka)  
   
نویسنده پازوکی آرزو ,زارع مهرجردی محبوبه ,نوروزی مریم ,دیانتی دیلمی شیرین
منبع زيست شناسي گياهي ايران - 1397 - دوره : 10 - شماره : 38 - صفحه:69 -80
چکیده    والک (allium akaka subsp. akaka) گیاهی دارویی از خانواده amaryllidaceaeاست. این گیاه بومی ایران بوده و به‌دلیل برداشت بی‌رویه در معرض خطر انقراض قرارگرفته است. والک دارای ویژگی خواب بذر است و تاکنون مطالعه‌ای برای تکثیر درون شیشه‌ای آن انجام نشده است. در این مطالعه تاثیر تنظیم کننده‌های رشد بر کالوس‌زایی و باززایی در این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیر درصد ساکارز و حضور تنظیم کننده‌ رشد aba بر تولید سوخ در برگساره‌های باززا شده ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بالاترین کالوس‌دهی (93.7%) در 0.1 میلی‌گرم بر لیتر naa به همراه 0.5 میلی‌گرم بر لیتر tdz مشاهده شد. بیش‌ترین درصد باززایی (91.6%) نیز در 1 میلی‌گرم بر لیتر naa یا iba به همراه 1 میلی‌گرم بر لیتر tdz حاصل گردید، درحالی که بالاترین میزان تولید برگساره (9.7 برگ) متعلق به تیمار 0.5 میلی‌گرم بر لیتر naa به همراه 0.5 میلی‌گرم بر لیتر tdz بود. بیش‌ترین درصد تولید سوخ از برگساره‌ها (100%) در محیط کشت حاوی 1 میلی‌گرم در لیتر aba به همراه 6% ساکارز بدست آمد. گیاهچه‌های تولید شده به گلدان منتقل شدند.
کلیدواژه تکثیر درون شیشه‌ای، کشت بافت، اینادول 9 بوتیریاک اساید - - (iba) 7 نفتاال - ، استیک اسید (naa) ، تیدیازورون (tdz)
آدرس دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان, گروه باغبانی, ایران, دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان, گروه باغبانی, ایران, دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان, گروه باغبانی, ایران, دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان, گروه باغبانی, ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved