>
Fa   |   Ar   |   En
   بررسی اثرات پایه و دمای پایین بر واکنش های آنتی اکسیدانی نارنگی پیج [(Citrus reticulata ×C. paradise) × (C. clementina)]  
   
نویسنده تاجور یحیی ,فتوحی قزوینی رضا ,حمیداوغلی یوسف ,حسن ساجدی رضا
منبع علوم باغباني - 1391 - دوره : 26 - شماره : 3 - صفحه:321 -326
چکیده    تولید رادیکال های فعال اکسیژن در اثر تنش دمای پایین از عوامل موثر آسیب به گیاه است. به منظور بررسی اثر پایه و دما بر واکنش های آنتی-اکسیدانی درختان جوان نارنگی پیج آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. عامل دما در هفت سطح شامل دمای 9، 6، 3، 0، 3- ، 6- وC ? 2 ± 25 (به عنوان شاهد) و پایه در سه سطح نارنج، سیترنج و پونسیروس انتخاب شد. بر اساس تجزیه داده ها کاهش دما در افزایش نشت یونی، پراکسیداسیون لیپیدها، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و پراکسیداز تاثیر معنی دار داشت (P < 0.01). پایه میزان پراکسیداسیون لیپید را تا 237/1 مایکرومول مالون دآلدیید در گرم وزن تر برگ کاهش داد (P < 0.05) و ظرفیت آنتی-اکسیدانی و فعالیت کاتالاز را به ترتیب تا میانگین 87/72 درصد و 431/0 واحد آنزیمی در گرم وزن تر برگ بالا برد (P < 0.01). اثر متقابل پایه و دما نیز بر نشت یونی و فعالیت آسکوربات پراکسیداز معنی دار بود (P < 0.05). بطوریکه بیشترین نشت یونی تا 97/86درصد روی پایه نارنج در ?C 6- و فعالیت آسکوربات پراکسیداز تا میانگین 620/4 واحد آنزیمی در گرم وزن تر برگ روی پونسیروس در صفر درجه سانتیگراد ثبت شد. با توجه به شاخص های بیوشیمیایی اینگونه به نظر می رسد که نارنگی پیج روی پایه پونسیروس در مقایسه با پایه های سیترنج و نارنج، دمای یخبندان را بهتر تحمل می نماید
کلیدواژه مرکبات ,تنش ,آنتی اکسیدان ,Citrus ,Stress ,Antioxidant
آدرس موسسه تحقیقات مرکبات رامسر, ایران, دانشگاه گیلان, استاد , ایران, دانشگاه گیلان, دانشیار , ایران, دانشگاه تربیت مدرس, استادیار , ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved