>
Fa   |   Ar   |   En
   بررسی تغییرات فصلی خصوصیات فیزیکی شیمیایی آب آشامیدنی روستای سفید الله استان قم  
   
نویسنده حسینی محمد رضا ,فولادی فر رضا
منبع پژوهش در بهداشت محيط - 1397 - دوره : 4 - شماره : 4 - صفحه:321 -329
چکیده    زمینه و هدف: آب سالم و بهداشتی یکی از فاکتورهای حیاتی برای زندگی بشر است. گواه این مطلب وجود استانداردهای سختگیرانه مختلف مثل who و epa در دنیا و استاندارد 1053 در ایران در سالیان اخیر می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر تغییرات فصلی (بهار و پاییز) بر روی خواص فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی در روستای سفید الله استان قم انجام شد. مواد و روشها: سنجش پارامترهایی نظیر: ph، کدورت، هدایت الکتریکی، سختی، کلرور، نیترات، نیتریت، فسفات، آمونیاک، سولفات، فلوراید، کربنات، بی کربنات، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و منگنز مطابق روش های استاندارد آب های آشامیدنی(استاندارد 1053) انجام شد. اندازه گیری شاخص های فیزیکی و شیمیایی به وسیله سازمان آب و فاضلاب روستایی قم از منابع آب آشامیدنی روستای سفید الله در دو فصل بهار و پاییز در سالهای 1390 و 1391 انجام شد. نتایج: میانگین کلی کلر باقیمانده، کدورت، ph، کل جامدات محلول(tds)، سختی کل و قلیائیت کل به ترتیب 0 (mg/l)، 0.995 (ntu)، 7.41، 1037.5 (mg/l)، 478 (mg/l)، 288 (mg/l)گزارش شد. نتایج، حاکی از آن بود در بین کاتیون ها و آنیون ها به ترتیب توالی: پتاسیم; منیزیم; کلسیم; سدیم و آمونیاک بی کربنات; نیتریت; فسفات; فلوراید; نیترات; کلرور; بی کربنات; سولفات برقرار بود. غلظت ph، بی کربنات و منیزیم از حداکثر مجاز توصیه شده بالاتر بود. همچنین تنها میانگین غلظتکدورت، کلسیم، سدیم و پتاسیم در فصل بهار، نسبت به فصل پائیز بالاتر بود. نتیجه گیری:تغییر فصول، باعث تغییراتى در برخى از شاخص هاى تحت بررسى شده بود. در نهایتمى توان گفت که آب آشامیدنى روستاى سفیدالله، نیاز به اصلاح برخى پارامترها جهت مصرف شرب دارد.
کلیدواژه آب آشامیدنى، شاخص هاى شیمیایى، شاخص هاى فیزیکى، قم
آدرس دانشگاه علوم پزشکی قم, دانشکده بهداشت, گروه مهندسی بهداشت محیط, ایران, دانشگاه علوم پزشکی قم, دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات آلاینده هاى محیطى, گروه مهندسی بهداشت محیط قم, ایران
پست الکترونیکی rezafd@yahoo.com
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved