>
Fa   |   Ar   |   En
   بهینه‌سازی استخراج آنتوسیانین گلبرگ زعفران به روش سطح پاسخ  
   
نویسنده مهدوی خزاعی کتایون ,جعفری سید مهدی ,قربانی محمد ,همتی کاخکی عباس
منبع پژوهش و نوآوري در علوم و صنايع غذايي - 1393 - دوره : 3 - شماره : 1 - صفحه:37 -50
چکیده    در این پژوهش، شرایط بهینه استخراج آنتوسیانین‌های گلبرگ زعفران بوسیله‌ی حلال اتانول اسیدی تعیین شد. متغیرهای مستقل شامل نسبت حلال به نمونه (20 تا 80 میلی‌لیتر حلال بر گرم نمونه)، درصد اتانول (75 تا 25 درصد)، دما (25 تا 45 درجه‌ی سانتی‌گراد) و زمان استخراج (8 تا 24 ساعت) بودند. روش سطح پاسخ جهت تعیین شرایط بهینه استخراج با هدف بالاترین میزان آنتوسیانین (بر مبنای سیانیدین تری‌گلیکوزید) مورد استفاده قرار گرفت. آزمون‌ها بر مبنای طرح باکس بنکن و چهار متغیر مستقل طراحی شدند. ضرایب واریانس به‌دست آمده نشان داد که اثر دما بر میزان آنتوسیانین استخراج شده نسبت به دیگر عوامل در سطح اطمینان 95 درصد شاخص‌تر بود. نسبت 20 میلی‌گرم بر لیترحلال به نمونه، اتانول 02/25 درصد، دمای 8/25 درجه سانتی‌گراد و زمان استخراج 24ساعت به عنوان شرایط بهینه استخراج تعیین شدند. در شرایط بهینه، مقدار 11/1609 میلی‌گرم آنتوسیانین به ازای هر لیتر عصاره گلبرگ زعفران استحصال شد. معادله‌ی درجه دوم کاسته شده بیانگر اثر مستقل متغیرهای فرآیند در استخراج آنتوسیانین از عصاره‌ی گلبرگ زعفران بود
کلیدواژه آنتوسیانین ,استخراج ,روش سطح پاسخ ,گلبرگ زعفران ,Anthocyanins ,Extraction ,Response Surface Methodology ,Saffron Flower' Petal
آدرس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان, دانش آموخته‌ی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان, ایران, دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان, استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان, ایران, دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان, دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان, ایران, موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی, استادیار گروه فرآوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد, ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved