>
Fa   |   Ar   |   En
   مطالعه و بهینه‌سازی شرایط استخراج بربرین از ریشه زرشک بی‌دانه توسط دی‌اکسید کربن فوق بحرانی  
   
نویسنده رحیمی نرگس ,مسکوکی عبدالمجید ,مرتضوی سید علی ,الهامی راد امیر حسین ,رجب زاده قدیر
منبع پژوهش و نوآوري در علوم و صنايع غذايي - 1393 - دوره : 3 - شماره : 1 - صفحه:67 -78
چکیده    باتوجه به روند روبه رشد جایگزینی داروهای گیاهی به جای داروهای سنتزی و شیمیایی، استخراج مواد موثره گیاهان دارویی با استفاده از روش‌های سالم‌ و بی‌ضرر برای سلامت انسان و محیط زیست ضروری به نظر می‌رسد. هدف از این پژوهش، بهینه‌سازی شرایط استخراج بربرین از ریشه زرشک بی‌دانه توسط دی اکسید کربن فوق بحرانی بود. میزان وابستگی بازده بربرین استخراج شده به دو متغیر مورد مطالعه، فشار و زمان، توسط تکنیک سطح پاسخ تعیین و میزان تاثیر این متغیرها و کفایت مدل پیشنهادی بررسی گردید. ضریب همبستگی ارایه شده مبین این است که محدوده وسیعی از تغییرات، با استفاده از مدل تجربی به دست آمده قابل توضیح می‌باشد. فشار بیشترین تاثیر را بر غلظت بربرین استخراج شده داشت و تاثیر متقابل زمان- فشار بر میزان بربرین استخراج شده از نظر آماری معنی‌دار بود. همچنین محدوده فشار300 تا 400 بار و زمان 40 تا 75 دقیقه منجر به بیشترین بازده استخراج (بیشتر از µg/gr400) با تکنیک دی اکسید کربن فوق بحرانی گردید. در ادامه، راندمان استخراج بربرین توسط دی اکسید کربن فوق بحرانی با روش سنتی استخراج سوکسله مقایسه و نقاط قوت و ضعف این روش نوین بررسی شد
کلیدواژه استخراج ,بربرین ,دی اکسید کربن فوق بحرانی ,تکنیک سطح پاسخ ,زرشک بی‌دانه ,Berberine ,Berberis Vulgaris ,Extraction ,Response Surface Methodology ,Supercritical Co2
آدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار, گروه علوم و صنایع غذایی, ایران, موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی, دانشیار گروه فرآوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد, ایران, دانشگاه فردوسی مشهد, استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد, ایران, دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار, گروه علوم و صنایع غذایی, ایران, موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی, دانشیار گروه نانو فناوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد, ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved