|
|
بررسی ویژگیهای فیزیکومکانیکی دانۀ انجره (Urtica Pilulifera) و بهینهیابی شرایط استخراج صمغ حاصل از آن به روش سطح پاسخ
|
|
|
نویسنده
|
زمانی زهرا ,رضوی محمدعلی ,امیری محمد صادق
|
منبع
|
پژوهش و نوآوري در علوم و صنايع غذايي - 1399 - دوره : 9 - شماره : 2 - صفحه:143 -160
|
|
|
چکیده
|
در این پژوهش، خصوصیات هندسی، ثقلی و اصطکاکی دانۀ انجره موردارزیابی قرار گرفت. طول، عرض و ضخامت دانهها بهترتیب 2/49، 1/98 و 0/78 میلیمتر و میانگینهای حسابی و هندسی قطر، ضریب کرویت و سطح دانهها بهترتیب 1/75، 1/29 میلیمتر، 0/52 و 5/31 میلیمترمربع بهدست آمد. دانسیتۀ واقعی، دانسیتۀ توده و درصد تخلخل دانهها بهترتیب 1168/12، 19/457 کیلوگرم بر مترمکعب و 60/86 درصد و متوسط ضرایب اصطکاک استاتیکی بر سطوح تختۀ سهلایه، شیشه، لاستیک، فایبرگلاس و آهن گالوانیزه بهترتیب 0/28، 0/21، 0/34، 0/22 و 0/27 بود. در ادامه با استفاده از روش سطح پاسخ، شرایط بهینۀ استخراج موسیلاژ دانۀ انجره بهعنوان منبع جدید هیدروکلوئیدی با هدف دستیابى به حداکثر میانگین سطح دانهها بعد از اعمال تیمارها نسبت به میانگین سطح دانههای اولیه، راندمان استخراج و ویسکوزیته تعیین شد. برایاینمنظور تاثیر سه متغیر مستقل شامل دمای خیساندن (6025 درجۀ سانتیگراد)، زمان خیساندن (40/5 ساعت) و نسبت آب به دانه (1:20 تا 1:60) توسط طرح آمارى مرکب مرکزى صاف بررسی شد. راندمان استخراج و ویسکوزیته بهطور معنىدار (0/05>p) تحتتاثیر تمامى متغیرهاى مستقل قرار گرفتند، درحالىکه تاثیر دما بر نسبت سطح دانهها معنیدار نبود (0/05
|
کلیدواژه
|
بهینهیابی استخراج، خواص مکانیکی، دانۀ انجره، موسیلاژ، ویسکوزیته
|
آدرس
|
دانشگاه فردوسی مشهد, دانشکده کشاورزی, گروه علوم و صنایع غذایی, ایران, دانشگاه فردوسی مشهد, دانشکده کشاورزی, گروه علوم و صنایع غذایی, ایران, دانشگاه پیام نور مرکز تهران, گروه زیستشناسی, ایران
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|