>
Fa   |   Ar   |   En
   ارزیابی مدل aquacrop در برداشت‌های مختلف گیاه یونجه در اردستان  
   
نویسنده رمضانی فرشید ,کاویانی عباس ,رمضانی اعتدالی هادی
منبع آب و خاك - 1396 - دوره : 31 - شماره : 3 - صفحه:738 -753
چکیده    مدل aquacrop برای شبیه سازی واکنش محصولات زراعی به مقدار آب مصرفی و مدیریت آبیاری توسعه یافت. سادگی، نیاز به حداقل داده ورودی و دقت قابل قبول مدل از مزایای استفاده گسترده از آن می‌باشد. در این تحقیق به منظور واسنجی و اعتبار‌سنجی عملکرد از داده‌های مزرعه‌ای تحت کشت یونجه در اردستان استفاده شد. اطلاعات هواشناسی از ایستگاه سینوپتیک اردستان، کیفیت آب و خاک از نتایج آنالیز آب و خاک مزرعه و تبخیرتعرق گیاه مرجع به روش فائوپنمن مانتیث محاسبه شد. پوشش گیاهی اولیه، پوشش گیاهی بیشینه، عمق توسعه ریشه اولیه، عمق توسعه ریشه بیشینه، ضریب گیاهی، تاریخ‌های جوانه‌زنی، گل‌دهی، حداکثر پوشش گیاهی، شروع پیری پوشش گیاهی و رسیدگی فیزیولوژیک پارامترهای واسنجی شده مدل طی شش سال 2010 تا 2015 بودند. از اطلاعات 2 مزرعه برای واسنجی و 2 مزرعه دیگر برای اعتبار‌سنجی استفاده شد. سپس، عملکرد یونجه طی سال‌های مذکور مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. شاخص‌های ارزیابی مزرعه‌ای شامل ضریب تبیین (r2)، مجذور میانگین مربعات خطای نرمال شده(nrmse) ، ضریب باقیمانده (crm)، و کارایی مدل‌سازی (ef) برای اعتبارسنجی استفاده شدند. crm مثبت در اغلب نتایج نشان از کم برآورد بودن مدل بود. بیشینهr2 برابر یک و nrmse، 04/0 نشان از دقت بالای مدل در شبیه‌سازی عملکرد بود. تبخیر از سطح خاک، تعرق گیاه و تبخیرتعرق واقعی به وسیله مدل برآورد گردید. مقدار تبخیر طی مدت برداشت محصول 27 تا 47 درصد تبخیرتعرق بود. مقدار بهره‌وری آب مبتنی بر تبخیرتعرق (y et1) 27 تا 44 کمتر از بهره‌وری مبتنی بر تعرق (y t1) شده است. aquacropمدل گیاهی قدرتمند و با ارزشی برای بهبود مدیریت آب در مزرعه و محاسبه بهره‌وری آب می‌باشد.
کلیدواژه اعتبار‌سنجی، فائو پنمن مانتیث، مدل گیاهی، واسنجی
آدرس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره), دانشکده فنی مهندسی, گروه مهندسی آب, ایران, دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره), دانشکده فنی مهندسی, گروه مهندسی آب, ایران, دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره), دانشکده فنی مهندسی, گروه مهندسی آب, ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved