>
Fa   |   Ar   |   En
   تاثیر نوع و مقدار بیوچار بر برخی ویژگی‌های خاک و قابلیت استفاده بعضی عناصر غذایی در یک خاک آهکی  
   
نویسنده مرادی ندا ,رسولی صدقیانی حسن ,سپهر ابراهیم
منبع آب و خاك - 1396 - دوره : 31 - شماره : 4 - صفحه:1232 -1246
چکیده    تجزیه حرارتی ضایعات گیاهی و تبدیل آن به بیوچار و افزودن به خاک علاوه بر ترسیب کربن و کاهش آلودگی هوا می تواند سبب اصلاح برخی ویژگی های خاک ها آهکی شود. به منظور بررسی تاثیر بیوچار بر برخی ویژگی های خاک آهکی،آزمایشیبه صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاًتصادفی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل نوع بیوچار (ضایعات هرس سیب، هرس انگور و کاه و کلش گندم) و مقدار بیوچار (صفر (b0)، 1 (b1)، 2 (b2)، 4 (b4) و 8 (b8) درصد وزنی/وزنی) بودند.نمونه هابهمدت 60روزدردمای 25 درجه سانتی گراد و 60 درصد رطوبت ظرفیت زراعی نگهداری شده وسپس ویژگیهای خاک شامل ph، قابلیت هدایت الکتریکی (ec)،مقدارکربن آلی،نیتروژن معدنی،پتاسیم، فسفر،آهن،منگنز،روی و مس قابل استفاده خاک درآن ها اندازه گیری گردید.نتایج نشان داد،به طور کلی با افزایش مقدار بیوچار ، کربن آلی خاک،و همچنین شکل های قابل استفاده پتاسیم ، فسفر ومنگنز به طور معنی دار افزایش یافت.درصد کربن آلی خاک در تیمار b8 ضایعات هرس سیب، هرس انگور و کاه و کلش گندم در مقایسه با شاهد به ترتیب 78/3، 80/3 و 24/5 برابر افزایش نشان داد.همچنین شکل هاینیتروژن نیتراتی و آمونیومی در هر سه بیوچار با افزایش مقدار کاهش یافتند. بیوچارحاصل ازکاه و کلش گندم سبب کاهش معنی دار ph و آهن قابل استفاده خاک و افزایش قابلیت هدایت الکتریکی خاک گردید. به طور کلی بیوچار حاصل از کاه و کلش گندم بیشترین تاثیر را بر خصوصیات خاک و قابلیت استفاده عناصر غذایی داشت.
کلیدواژه پتاسیم، تجزیه حرارتی، ضایعات هرس، کاه و کلش گندم، کربن آلی
آدرس دانشگاه ارومیه, دانشکده کشاورزی, گروه علوم خاک, ایران, دانشگاه ارومیه, دانشکده کشاورزی, گروه علوم خاک, ایران, دانشگاه ارومیه, دانشکده کشاورزی, گروه علوم خاک, ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved