>
Fa   |   Ar   |   En
   نقش اسیدهای آلی در آزاد سازی عناصر فسفر و روی از یک خاک آهکی  
   
نویسنده نظامی ساره ,ملکوتی محمد جعفر
منبع آب و خاك - 1395 - دوره : 30 - شماره : 3 - صفحه:805 -816
چکیده    مطالعه های اخیر نشان می دهند که ترشحات ریشه ممکن است به عنوان فاکتور موثری در استخراج مقادیر قابل ملاحظه ای از عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در خاک های آهکی عمل کنند. بدین منظور در آزمایشی اثر اسیدهای آلی در استخراج عناصر فسفر و روی از یک خاک آهکی بررسی شد. در این آزمایش غلظت های 1/0، 1 و 10 میلی مولار اسیدهای آلی اگزالیک و سیتریک به نمونه های خاک افزوده شده و سپس نمونه ها در زمانهای 10، 60، 180 و 360 دقیقه با دور 200 در دقیقه شیک، و سپس به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ (g16000) شدند. در نهایت عصاره های به دست آمده از خاک صاف شده و مقادیر عناصر فسفر و روی در آن‌ها تعیین شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر غلظت های مختلف اسید های آلی در استخراج عناصر از خاک در سطح یک درصد معنی دار بود. بیشترین مقدار فسفر توسط اسید اگزالیک 10 میلی مولار و در زمان 360 دقیقه شیک کردن حاصل شد. اما غلظت های مختلف اسید های آلی در زمان های مختلف شیک کردن تاثیر چندانی در استخراج روی از خاک مورد نظر نداشتند و مقدار روی استخراج شده توسط آنها کمتر از مقدار استخراج شده توسط شاهد (آب مقطر) بود. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد که غلظت های بیش از 10 میلی‌مولار اسید های آلی برای استخراج عنصر روی از خاک لازم باشد.
کلیدواژه اسید سیتریک، اسید اگزالیک، عناصر غذایی، خاک آهکی
آدرس دانشگاه تربیت مدرس, دانشکده کشاورزی, گروه خاکشناسی, ایران, دانشگاه تربیت مدرس, دانشکده کشاورزی, گروه خاکشناسی, ایران
پست الکترونیکی mjmalakouti@hotmail.com
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved