>
Fa   |   Ar   |   En
   پهنه‌بندی کربن آلی خاک با استفاده از روش‌های زمین‌آماری و شبکه عصبی مصنوعی (استان کهگیلویه و بویراحمد)  
   
نویسنده لاهوتی پریسا ,عمادی مصطفی ,بهمنیار محمد علی ,قاجار سپانلو مهدی
منبع آب و خاك - 1397 - دوره : 32 - شماره : 6 - صفحه:1135 -1148
چکیده    برای درک بهتر از ترسیب یا آزادسازی کربن به اتمسفر، پهنه‌بندی کربن آلی خاک برای داشتن خط مبنایی از مقدار و ذخیره آن در خاک و همچنین امکان پایش تغییرات آن در طول زمان، بسیار حائز اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق، شناخت تغییرپذیری مقدار و ذخیره کربن آلی خاک با استفاده از روش‌های شبکه عصبی مصنوعی و زمین‌آمار در شرق و جنوب شرق استان کهگیلویه و بویراحمد بود. نمونه‌های خاک به‌صورت مرکب و تصادفی از 204 نقطه از عمق 0-15 سانتی‌متر جمع‌آوری و مقدار کربن و ذخیره کربن آلی و برخی خصوصیات خاک اندازه‌گیری شد و از شاخص پوشش گیاهی، ارتفاع، دما، بارش و شیب به‌عنوان داده‌های کمکی استفاده شد. به‌منظور تخمین نقاط در محل‌های نمونه برداری نشده از روش های شبکه عصبی مصنوعی (پرسپترون چندلایه، mlp)، کوکریجینگ، کریجینگ معمولی و وزن دهی معکوس فاصله استفاده شد و از شاخص های آماری نظیر ضریب همبستگی (r2)، ضریب همبستگی همگام (ccc)، خطای میانگین (me) و ریشه میانگین مربعات خطا (rmse) برای تعیین بهترین روش استفاده شد. مقدار و ذخیره کربن آلی خاک با کاهش میانگین دما و افزایش ارتفاع، ارتقا یافت و در کاربری جنگل بیشترین مقدار بود. بهترین مدل واریوگرام برای مقدار و ذخیره کربن آلی مدل گوسی بود و روش mlp نسبت به روش های زمین‌آماری در تخمین مقدار و ذخیره کربن آلی خاک دقت بیشتری داشت. پهنه‌بندی حاصل از روش mlp با توجه به‌دقت بالای آن (0.856= rmse، 0.133= me، 0.89 ccc=و 0.68= r2) و مدنظر قرار دادن عوامل زمینی، خاکی و اقلیمی، می تواند به‌عنوان یک نقشه مبنا برای بیان وضعیت فعلی کربن آلی در منطقه معرفی گردد.
کلیدواژه ترسیب کربن، تغییرپذیری مکانی، مناطق خشک و نیمه خشک، نقشه مبنا کربن خاک
آدرس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری, گروه علوم خاک, ایران, دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری, گروه علوم خاک, ایران, دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری, گروه علوم خاک, ایران, دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری, گروه علوم خاک, ایران
 
 

Copyright 2015
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved