>
Fa   |   Ar   |   En
   اثرات کاهش یارانه مواد غذایی بر مصرف کنندگان در ایران  
   
نویسنده فرج زاده زکریا ,نجفی بهاءالدین
منبع پژوهش هاي اقتصادي ايران - 1383 - شماره : 20 - صفحه:135 -156
فایل تمام متن
چکیده    پرداخت یارانه از جمله راههای انتقال درآمد است که به طور عمده به منظور حمایت از اقشار کم درآمد و بهبود توزیع درآمد صورت می گیرد . امروزه بنا به دلایل محدودیت بودجه و منابع کمیاب در کشورهای در حال توسعه و عدم تامین نیازهای اساسی گروه های فقیر ، هدفمند سازی پرداخت یارانه به گروههای هدف ، مورد توجه واقع شده است . بر این اساس ، در این مطالعه دو هدف عمده اثرات تغذیه ای و رفاهی سطوح مختلف کاهش یارانه کالاهای اساسی ( برنج ، نان ، روغن و قند و شکر ) و همچنین ، ارائه راهکارهای عملی مورد نظر است . ارزیابی روند فعلی مصرف کالاهای منتخب حاکی از وجود تفاوت قابل ملاحظه میان دهک های مختلف شهری و روستایی از لحاظ میزان مصرف و مخارج اختصاص یافته به این کالاها است . به گونه ای که در حال حاضر، دهک های درآمدی بالاتر هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ کیفیت از کالاهای منتخب بهره بیشتری می برند. رفتار مصرفی مصرف کنندگان شهری و روستایی نیز حاکی است که این کالاها به صورت مجموعه ای مکمل مصرف می شوند . تاثیر افزایش قیمت کالاهای منتخب بر روی میزان انرژی ( بر حسب کالری ) درآمد دهک های مختلف و شاخص های فقر به کمک سناریوهای مختلف افزاش قیمت این کالاها بررسی شد . نتایج حاصل از بررسی اثرات تغذیه ای حاکی است که افزایش همزمان قیمت تمامی کالاها مصرف کنندگان روستایی را اندکی بیش از مصرف کنندگان شهری تحت تاثیر قرار می دهد . افزایش قیمت برنج نیز در اغلب دهک های درآمدی مصرف کنندگان شهری را بیش از مصرف کنندگان روستایی با کاهش انرژی روبه رو می کند و در مورد نان این روند تا حدودی معکوس است . همچنین میان دهک های درآمدی شهری و روستایی نیز میزان کاهش در کالری به طور نسبی نامنظم است . بررسی اثرات درآمدی افزایش قیمت قند و شکر و نان هم نشان داد که با افزایش قیمت این کالاها مصرف کنندگان روستایی نسبت به مصرف کنندگان شهری کاهش در آمد بیشتری را تجربه می کنند . سناریو افزایش قیمت برنج و افزایش همزمان قیمت تمامی کالاها نیز در مناطق شهری بیشتر ، دهک های درآمدی پایین و در میان مصرف کنندگان روستایی نیز بیشتر، دهک های درآمدی بالا را تحت تاثیر قرار می دهد . براساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود ابتدا دهک های درآمدی در مناطق شهری و روستایی شناسایی شود و توزیع یارانه ای کالاها در میان دهک های واقع در زیر خط فقر صورت گیرد . البته ،‌ کاهش توزیع یارانه ای این کالاها در میان دهک های درآمدی بالا نیز باید تدریجی صورت گیرد
کلیدواژه یارانه ، غذا ، مصرف کنندگان و ایران .
آدرس دانشگاه شیراز, بخش اقتصاد کشاورزی, ایران, دانشگاه شیراز, بخش اقتصاد کشاورزی, ایران
پست الکترونیکی zakariafarajzadeh@yahoo.com
 
 

Copyright 2023
Islamic World Science Citation Center
All Rights Reserved